Impromptu Short Vacation.....

...22/3/14...

Assalamualaikum...

Masa cuti panjang bulan January lepas....en sudoku & i decided to stay one night at Cameron Highland...actually it was an impromptu short vacation....

Niat sebenarnya nak balik Ipoh....so otw tu singgahlah cameron....cadangnya nak menikmati strawbery selepas tergoda dengan post cik kaki....hehehehe...

Sampai di pekan tanah rata dalam pukul 3.00 petang...nak draw duit...so buat u-turn...sekali ternampak satu hotel budget ni....stand on its own building....rate dalam RM65 to RM 95....kira ok sangat lah tu kan...weekdays lak tu...memang tak ramai orang lah kan....tapi masa tu en sudoku tak bagi kata putus nak stay or terus gerak Ipoh...

Setelah dipujuk-pujuk....akhirnya dia bersetuju....hotel yang menarik...berbaloi dengan harganya....kami ambil 2 single bed sebab nak tingkat satu....memang tak ada kipas sebab sejuk kan...dan tempat hotel pun strategik....dinner malam tu kami jalan kaki je...breakfast besok pagi tu pun kami jalan kaki je sebab rupanya berdepan dengan pasar....

Nama hotel tu 'Birds Nest Hotel'.....


Ruang lobi dan reception....



Ni pula bilik hotel....

Eh tak perasan ada model tak berbayar....mueehehehehe....overall...memang puas hati....golongan marhein...duk sini la.... :) 

Masa check in tu..indian lady was at the counter...dia siap tanya nak sejadah ke tak dan bagitau arah kiblat ada dalam bilik....baguskan....kadangkala orang kita seagama pun buat tak tahu jer....mmmm....

Kalau sesiapa nak bercuti budget di Cameron Highland....bolehlah menginap disini....

                        HOTEL BIRDSNEST CAMERON HIGHLAND
                        1, JALAN PERDAH
                        39000, TANAH RATA
                        CAMERON HIGHLAND
                        PAHANG

                        TEL : 05-4914375
                        WEBSITE : www.birdsnesthotel.com


doa kami bersamamu....

...11/3/14...

Assalamualaikum....

Daripada ALLAH kita datang
Kepada ALLAH jua kita kembali...

Daripada ALLAH kita peroleh nikmat
Kepada ALLAH juga kita memohon perlindungan...

Musibah yang melanda membuatkan seluruh negara juga seluruh dunia gempar....masakan tidak...teknologi tercanggih saat ini tidak mampu menjelaskan apa yang telah berlaku....membuatkan semua terdiam...kelu lidah untuk berkata-kata...

Mungkin...kita kini lebih taksub dengan kecanggihan teknologi sedia ada yang dicipta oleh manusia...sehingga terlupa akan PENCIPTA TERHEBAT alam semesta ini....

Mungkin jua....kita sudah terlalu lalai dengan kesenangan....terbuai-buai dengan kenikmatan yang Allah beri....hingga kita terlupa....semuanya hanya pinjaman.....semuanya hanya bersifat sementara....SEMUANYA MILIK MUTLAK ALLH S.W.T....

Jadikan musibah ini sebagai 'wake up call' bagi kita....untuk mempertingkatkan lagi ibadah kita....kerana mati itu sungguh pasti.....cuma bagaimana...dimana....bila...itu yang menjadi rahsia Allah...

Sama-sama kita panjatkan doa beserta solat hajat....agar Allah bagi petunjuk...bukakan jalan....dalam penyelesaian musibah yang melanda kini...

Ya Allah.....Ya Rahman....Ya Rahim....Engkau lindungi mereka walau dimana mereka berada....

...teruskan berdoa untuk MH370...



backdated post....

...12/2/2014...

Assalamualaikum...

Terlalu banyak yang nak diceritakan sampai tak tahu nak mula dari mana.... :)

Permulaan 2014 yang agak hambar...akan tetapi menjelang Maulidur Rasul bersamaan 12 Rabiulawal....hati berkobar-kobar...sesuatu perubahan akan berlaku....

Alhamdulillah...Allah sentiasa disisi....segalanya dipermudahkan....terlalu banyak yang diberi oleh-Nya...zauj juga dengan izin-Nya berlembut hati menerima perubahan ini....

Doa yang tidak putus-putus....agar Allah tetapkan hati untuk istiqomah di jalan yang telah dipilih ini....

Cabaran dan dugaan pasti tiba....berwarna....tiada ilmu....buat yang wajib...masih banyak perkara sunat yang boleh dibuat...ia...semuanya ada benarnya....tapi niat dalam hati ini...hanya DIA yang tahu....jangan cepat menilai orang lain atas kekhilafan yang dibuat....saya sangat percaya dengan ketentuan Allah....di setiap kesulitan pasti DIA beri jalan keluar jika kita benar-benar yakin dengan-Nya...


Alhamdulillah di atas setiap kurniaan-Nya...
Alhamdulillah di atas kekuatan dan keberanian anugerah-Nya...
Sehingga mampu berdiri di tahap ini....
Walaupun belum cukup sempurna....
Tapi akan diusahakan sehingga berjaya...


Ya Allah....moga diri ini terus istiqomah dalam perjalanan menuju jannah-Mu Ya Allah...

Wahai wanita terindah ciptaan Allah....jagalah solatmu....litupilah auratmu....perbaikilah akhlakmu...moga sama-sama kita berada di syurga kelak....In shaa Allah...Allahumma Amin...



TangYuan...resipinya.....

...11/2/14...

Assalamualaikum....

Sebulan sepi...tiba-tiba update resipi kan.....

Nak buek cmno....den upload kek fb....ado yg mintak resipi....den bagilah....

Hubby requested nak makan dessert ni....dia kan DKC (darah keturunan cino)...dalam pada tak pandai tu kan...Alhamdulillah....jadi juga mende ni...

Mula tu tak tahu nama mende ni...hubby pun ingat-ingat lupa...bila upload kt fb....my chinese friends bagitau....namanya TANG YUAN....owh...baru acik tahu....siap kena sound lagi...lenkali buat tu bulat-bulat sebab maksud yuan tu bulat....saya buat...macam-macam bentuk...macam autospace pun ado...hikhikhik...


Ni saya bagi resipi.....

Bahan-bahan untuk bola-bola tu :
                
                    (1) 200 grm tepung pulut
                    (2) 200 liter air
Gaulkan dan bulat-bulatkan...macam buat buah melaka....pastu nak letak kaler apa pun...ikut suka lah....siap masukkan dalam air mendidih....bila dah terapung tu angkat masukkan dalam air sejuk(ais) supaya rasa kenyal....

Untuk sirap tu......

                   (1) lebih kurang 50 grm halia - dititikkan/ketuk-ketuk sikit
                   (2) 150 grm gula melaka
                   (3) daun pandan
                   (4) air (saya agak-agak dalam 1/2 liter)

Yang ni didihkan atas api kecil sampai gula melaka tu larut lepas tu tapis...lepas tu masukkan bola-bola tadi tu....makan masa panas sedap....sejukkan dalam peti es pun sedap gak....

Selamat mencuba yer....


 

yang terakhir....

...31/12/13...

Assalamualaikum....

Post terakhir bagi tahun 2013.....sedar tak sedar kita akan melalui proses peralihan tahun masehi...sungguh saya rasakan sekejap betul masa berlalu...

Tapi bagi saya...tahun baru adalah 1 Muharram yang lalu....betapa indahnya Islam...digalakkan membaca doa hujung tahun dan doa awal tahun....semoga kehidupan tahun akan datang In shaa Allah diberkati oleh Allah...

Apa jua yang ingin kita lakukan...niatlah kerana Allah...dan doalah agar Allah permudahkan segalanya....kerana hanya DIA sahaja tempat kita bergantung....

Ya Allah...Kau lebih tahu apa yang berada di dalam doa ku....di dalam hati ku....di dalam fikiran ku....
Ya Allah...Kau jua lebih tahu impian ku nan satu ini....
Ya Allah...Kau permudahkanlah ia.....
Ya Allah...Kau realisasikanlah ia.....
Allahumma amin.....



Coretan Di Petang Hari Jumaat....

...20/12/13...

Salam ukuwah buat yang sudi baca coretan disini....

Ada sesuatu yang bermain di minda sejak akhir-akhir ini....

Dari pengamatan yang berada disekeliling...kita sangat ambil mudah perkara berkaitan dengan agama kita...perkara berkaitan akidah kita....perkara berkaitan aurat kita dan keluarga...perkara berkaitan solat kita...dan banyak lagi...

Kita mudah melenting jika orang mempermainkan isu agama....apatah lagi jika dibangkitkan oleh kafir laknatullah....mula menjadi hero/heroin semasa....

Tapi sedarkah kita....bahawa kita bukan contoh seorang MUSLIM yang sepatutnya...dan bagaimana pula kita nak membentuk keluarga kita yang berlandaskan percaya kepada Allah dan Muhammad Rasulullah....

Kita bersyukur dengan menyatakan Allah memberi rezeki pada kita....tapi sedarkah kita bahawa kita masih lagi membuat apa yang menjadi larangan-Nya...kita masih memperlihatkan aurat pada ajnabi....masih berdegil untuk tidak ke majlis-majlis ilmu...masih membiarkan keluarga kita lalai melakukan suruhan-Nya...adakah kita SEDAR...sebenarnya kita masih lagi TIDAK BERSYUKUR dengan apa yang Allah bagi!!!!...Allahu kesayangan semua....bersyukur bukan hanya setakat pengucapan dibibir sahaja...

Bila ada yang berbicara soal agama...tidak ramai yang berminat...tak kurang juga yang membuat ekspresi muka tanpa sedar...tapi sedarkah kita...disitulah kita akan dapat secebis ilmu yang berharga...sedarkah kita...sahabat kita cuba untuk menyampaikan ilmu yang diperolehinya agar sama-sama mengingati satu sama lain....dan jika yang disampaikan terkesan dihati kita....bermakna hidayah Allah juga telah menjentik hati kita tanpa sedar....jangan sesekali diabaikan kerana takut hidayah itu tak kunjung tiba lagi untuk kita...Wanau'zubillah....

Jangan pernah kita rasa diri kita masih muda untuk menikmati kelazatan dunia yang sementara ini...bertambah usia kita...bermakna selangkah dekat kita untuk menghadap sang Pencipta yakni Allah S.W.T....atau dalam kata lain...semakin kita dekat dengan keMATIan kita....adakah kita sudah bersedia????!!!!!


Beberapa minggu yang lepas ini...kita berdepan dengan isu cuaca....penurunan hujan dengan kadar yang agak banyak dari kebiasaan.....Mesir dihujani salji tebal....Syria juga mengalami musim sejuk luarbiasa....dan di laman sosial perkataan "KIAMAT" mula dikaitkan....seandainya perkara ini masih lagi tidak memberi kesan terhadap hati kita....maka keraplah beristigfar dan mohon agar Allah buka hati kita untuk bertaubat.... 
  
Petikan dari surah Ar Rad...ayat ke 5....Allah itu Maha Pemurah lagi Maha Penyayang...tapi perlu ingat bahawa seksaan-Nya juga amat berat dan keras sekali....Allahu....cukup mengetarkan hati tatkala ayat ini ditadabbur oleh ustaz....


۞ وَإِن تَعۡجَبۡ فَعَجَبٌ۬ قَوۡلُهُمۡ أَءِذَا كُنَّا تُرَٲبًا أَءِنَّا لَفِى خَلۡقٍ۬ جَدِيدٍ‌ۗ أُوْلَـٰٓٮِٕكَ ٱلَّذِينَ كَفَرُواْ بِرَبِّہِمۡ‌ۖ وَأُوْلَـٰٓٮِٕكَ ٱلۡأَغۡلَـٰلُ فِىٓ أَعۡنَاقِهِمۡ‌ۖ وَأُوْلَـٰٓٮِٕكَ أَصۡحَـٰبُ ٱلنَّارِ‌ۖ هُمۡ فِيہَا خَـٰلِدُون (٥
(5) Dan mereka meminta kepadamu menyegerakan kedatangan perkara buruk (azab yang dijanjikan) sebelum mereka memohon kebaikan; padahal sesungguhnya telah berlaku sebelum mereka peristiwa-peristiwa azab yang telah menimpa orang-orang yang kafir seperti mereka dan (ingatlah) sesungguhnya Tuhanmu amat melimpah keampunanNya bagi manusia (yang bertaubat) terhadap kezaliman mereka dan sesungguhnya Tuhanmu juga amatlah keras balasan azabNya (terhadap golongan yang tetap ingkar)




entry recipe buat sahabat...

...17/12/13...

Assalamualaikum....

Akhir-akhir ni mood tulis blog agak kelaut....ni jenis taip je...kalau macam dulu2...memang kosong la diari tu....hikhikhik....

Facebook kan...kalau kita mencari kebaikan....akan dtg kebaikan....betul tak?

Kat situ la saya jumpa kembali kawan masa sekolah dulu....Zainurshima Zainulmuktar (sorry kalau salah eja...)...kawan saya ni lepas form 5...gi Jordon (kalau tak silap)..then terus lost contact....kami ada 3 org...dia..saya dan imah..budak malim nawar...rindunya pada mereka....

Zainurshima ada minta resipi breakfast yang saya buat hari sabtu lepas...tu 1st trial...Alhamdulillah...en sudoku suka....

I got this recipe from Smitten Kitchen blog... 

CINNAMON TOAST FRENCH TOAST



1/2 cup (100 grams) granulated sugar
1 tablespoon ground cinnamon
16 slices (from a 1-pound or 450 gram loaf) white sandwich bread
1 stick (4 ounces or 113 grams) unsalted butter, softened
3 cups (710 ml) whole milk
6 large eggs
1/4 teaspoon table salt
2 teaspoons (10 ml) vanilla extract
Preheat the oven to 450 degrees. Whisk the cinnamon and sugar together in a small dish. Line two large baking sheets with foil. Place the bread slices on the baking sheets in one layer. Spread each slice of bread with 1 teaspoon of butter, then sprinkle each slice with one teaspoon of the cinnamon-sugar mixture. Toast the trays of bread in the oven until the bread is golden, and until the cinnamon-sugar makes a caramelized crunch on top, for about 7 to10 minutes. Reduce the oven temperature to 375 degrees and let the toast cool slightly.
Generously butter a 9×13-inch baking dish. (You might have a little butter leftover but I wanted to build in some leeway in case, understandably, you weren’t buttering your bread with precise teaspoon measurements!) Cut two slices of the cinnamon toast in half horizontally. Arrange the cinnamon toast down in two rows along the width of the pan. Begin with the bottom half of one slice of toast, then fan 7 more slices in a row, finishing with the top half of the slice. This ensures that those served the end pieces of the baked French toast are not stiffed with thin slices! Repeat with another 7 full slices and 1 halved slice of cinnamon toast in the second row. Whisk the milk, eggs, salt and vanilla in a medium bowl and pour evenly over cinnamon toast in baking dish. Let sit for 15 minutes (or overnight, if you’re preparing this ahead of time) so that the custard absorbs a bit.
Before baking, if you’ve got any extra cinnamon-sugar (you’ll likely have a tablespoon or two), sprinkle it over the French toast. Bake for 30 minutes, until puffed and golden and until no liquid seeps out of the toasts when they are nudged about in the pan. Cut into squares and serve plain, or with a dollop of plain yogurt and fresh berries, or maple syrup.

Lebih kurang bread pudding but i loved it sebab bau telur tu kurang....hehehe

This is my version....
 I served it with warm vanilla sauce...yummmehhhhh!!!!!!!!!

Zainur....In shaa Allah...next month balik perak...ada kesempatan...boleh singgah teluk intan...kita jumpa....weeee....

....wahai ukhti....jaga diri....jaga aurat....jaga solat....