Chicken Wing kesukaan kami...

Allahumma solli'ala Muhammad...

14/12/14...

Assalamulaikum...

Hari ni saya nak share satu resipi yang sangat mudah yang dah jadi our favourite bila terkenangkan chicken wing....


Chicken Wing Kesukaan Zauji....

Bahan :
12-14 ketul chicken wing
Banwang putih 3 ulas - diketuk
Halia satu tbsp - dihiris halus
2 tbsp minyak utk memasak

Bahan sos :
1 tbsp sos ikan
1 tbsp sos cili
1 tbsp kicap manis
1/2 tbsp sos tiram
7-8 tbsp honey

Caranya:
Tumis bawang putih & halia
Masukkan ayam
Masak sampai 5-6 minit
Masukkan sos
Kacau rata kemudian tutup
Dalam 3-4 minit sekali kacau
Kemudian tutup semula
Masak sampai jadi macam gambar....

Sedap....ratah gitu or makan dengan nasi putih....

Happy weekend peps....wahai wanita....jaga auratmu ok...mmuahhhhh!!!!!!!!!

media sosial atau sosial media....

Allahumma solli'ala Muhammad...

...11/11/14...

Assalamualaikum....

Sosial media or media sosial....mmm...mana-mana lah kan...fb,twitter,instagram,weechat,wasap...dan yang baru saya dengar...telegram...haishh..macam-macam sekarang ni....

Dan sekarang ni payah nak cari individu dengan handpon yang macam nokia 3310 tu...semua pakai smartphone...bangla tepi jalan pun tepon screen besau taw...hehehe...senang nak hantar gambar kat mak kat bangladesh...cam tu lah.... :)

So..bila dah ada phone berkamera 24 hrs a day....dengan plan prepaid berinternet....maka banyaklah share status...gambar...ikut rasa hati lah kan....kadang gambar makanan....kadang gambar suami....kadang selfie...kadang gambar binatang ternakan....kadang gambar anak....macam-macam lagilah....

Dan handphone kita pun berbunyilah dengan ragam kawan-kawan update itu ini....ada yang kita suka...ada juga yang kita tak berapa gemar...ada juga rasa sentap...kadang sakit hati pun ada....

My rules is simple....kalau kita suka....kita baca....kalau kita tak suka....ignore kan aje...atau remove friend tu...tapi kena beringat....kalau kita ada rasa tak suka pada status kawan kita...macam mana dengan status-status kita??....rasa semua orang suka ke???....

Mudahkan pemahaman.....tak perlu kut rasa tak suka ker...menyampah ker....benci ker...sebab kita juga pengguna lama sosial....kita juga meng'update' status....

Lets our friends share their feelings....bersangka baik selalu...In shaa Allah...kita juga akan bahagia melihat post-post orang sekeliling kita....

All is well..... :)

>saya yang selfie bersama zauj<

oct & nov.....

Allahumma sollia'ala Muhammad....

...10/11/14...

Assalamualaikum....

Bulan 10 dan 11 adalah bulan kami...hehehe..sebab birthday zauj 16/10 and my birthday 4/11....tapi kami bukan jenis yang celebrate besar-besar....cukup kami berdua sahaja.... :)

Tapi since kat office dah celebrate birthday yang terdahulu....beli kek senyap-senyap dan buat suprise la kononnya....and i'm the master mind...so for my birthday....awal-awal lagi dah bagitau jiran sebelah meja...."tak yah la beli-beli kek wat suprise, akak wat sendiri kek, korang order je bihun goreng"...hahahaha....kan senang...boleh makan ramai-ramai...kan...

So this is my kind of birthday....

Yang 1st tu bawa gi off...yang versi cuppies tu makan kat rumah....sebenarnya saya ada buat cheesekut sebagai tambahan....tapi tak snap pun gambarnya...

Dah lama tak membaking ni...so sekali buat...biarlah yang best sikit....caption untuk gambar di atas ni..."SENDIRI BIRTHDAY...SENDIRI BUAT CAKE....SENDIRI MAKAN..."...hahahahaha....yang pasti halalan toyyiba.....



Assalamualaikum.....

...30/10/14...

Assalamualaikum....

Lamanya masa telah berlalu pergi....last post pertengahan puasa....sekarang...orang dah balik haji pun...idea banyak tapi masa tak berapa nak ada....

Banyak perkara berlaku kebelakangan ni...Alhamdulillah...Allah sangat sayangkan saya...Allah banyak permudahkan urusan saya dan zauj....semua yang baik datang dari Allah...yang buruk dari kesilapan diri saya sendiri....

Ada orang tafsirkan rezeki adalah dalam bentuk wang ringgit...kereta besar....rumah banglo...tapi bagi saya...rezeki itu sangat luas maknanya....ya suatu waktu dahulu....saya juga pernah mempunyai pemikiran sebegitu....tetapi pengalaman adalah sesuatu yang amat berharga...mengajar tentang suatu kehidupan yang tidak ada tertulis di mana-mana cetakan sekalipun...

Menyambung kembali sillaturrahim yang terputus suatu ketika dahulu juga bagi saya adalah rezeki yang tidak ternilai dari Allah...walaupun masih terdapat rintangan dan halangan...tapi amat bersyukur dengannya....moga ianya menjadi asbab kepada kebaikan-kebaikan seterusnya...amin...

Saya sangat percaya dan yakin...bila kita jaga hubungan dengan Allah....Allah akan perbaiki hubungan kita sesama manusia...apa masalah sekalipun...kita wajib kembali pada DIA....sebab DIA yang kurniakan masalah tu pada kita...pastinya jalan penyelesaian juga ada pada DIA....mohonlah sepenuh hati....cuma masa samada cepat atau lambat sahaja Allah akan tunjuk jalan penyelesaiannya pada kita...

Semakin hari....usia kita semakin bertambah...semakin kita selangkah dekat dengan gelaran "Allahyarham/Allahyarhumah"....dunia ini hanya sementara...perkara yang patut kita fikirkan adalah bekalan kita di sana nanti....

Setiap hari saya soalan sama bermain di kotak pemikiran saya...adakah bekalan saya mencukupi jika Allah tarik nyawa saya tika dan saat ini....Allahuakbar...banyak dosa saya....saya pun bukan baik sangat....tapi Allah sangat baik....tetap membuka peluang untuk saya kembali kepada-NYA...

Adakala dalam kehidupan kita ini....Allah banyak beri ruang dan peluang untuk kita bertaubat....untuk kita menambah bekalan di sana nanti....tapi syaitan laknatullah juga banyak mengisi ruang kita agar menutup mata hati kita ke arah kebaikan tanpa kita sedar....sentiasalah beristigfar....dan sentiasa mohon agar Allah jauhkan dari sebarang kecelakaan...

Setiap yang terbaik yang diinginkan pasti disusuli dengan suatu pengorbanan tak kira kecil atau besar....begitu juga jika inginkan redha Allah....pandang diri dari bawah sampai atas....pandang pasangan kita...anak-anak kita...begitu juga orang sekeliling....kadangkala yang paling susah untuk kita korbankan adalah yang terbaik buat kita....

Hanya Allah yang tahu apa yang terbaik buat diri kita....tanamkan dalam diri....hanya Allah tempat bergantung....hanya Allah tempat meminta....hanya Allah tempat mengadu....dan Allah sangat baik kepada setiap hamba-NYA.....

Bersyukurlah dengan seikhlasnya atas setiap kurniaan dari Yang Maha Esa....jangan pernah mengeluh...jangan pernah simpan dendam atau perasaan marah pada sesiapapun...sebab percayalah ianya tidak membawa walau sedikit pun kebaikan kepada kita....




Ramadhan Karem....

...11/7/14...

Assalamualaikum....

Hari ni dah masuk hari yang ke 13 berpuasa.....sekejap betul masa berlalu....makin sayu sebab ramadhan akan berlalu pergi dalam sedikit masa lagi....

Terasa masih banyak yang ingin dilakukan....terasa amalan masih sikit....harapan dan doa agar madrasah ramadhan kali ini akan meninggalkan kesan yang lebih baik dari sebelumnya....amin....

Beberapa hari lepas terdengar dalam ikim fm....umat sebelum Nabi Muhammad S.A.W....Allah kurniakan umur yang panjang untuk membolehkan mereka terus-terusan beribadat tapi umat  Nabi Muhammad S.A.W Allah kurniakan  bulan penuh rahmat ini untuk digunakan sepenuhnya mengaut segala pahala dan beribadat semahunya kerana umur umat nabi Muhammad S.A.W adalah sangat pendek...

Allah....Allah....Allah..... 
Ramadhan Karem.....

..rentetan..

...9.5.14...

Assalamualaikum...

Terasa cepat sangat masa berlalu...tiba-tiba je dah nak masuk pertengahan bulan 5....bermakna Ramadhan just round the corner beb...tak sabar rasanya...moga Allah beri kesempatan pada diri ini untuk bertemu Ramadhan ini...

Masih teringat Ramadhan yang lalu....memberi erti yang sangat besar buat kehidupan kami berdua....moga kali ini jua Allah beri kenikmatan berlipat kali ganda buat kami...In shaa Allah....amin...

Sebulan juga blog ni sepi....pertukaran di sana sini....pembayaran itu ini....kesana dan kesini....dan akhirnya hanya ingin merehatkan diri....Alhamdulillah Allah masih bagi masa untuk menikmati hidup yang sementara ini...pinjaman seketika....

Masih terdengar-dengar di cuping tellinga....ceramah Ustaz Shauqi....pesanan beliau....jangan difikirkan bilakah akan kiamat....apakah dajjal laknatullah telah keluar....dimanakah imam mahdi....akan tetapi fikirkan apakah persediaan kita untuk menghadapi hari-hari disana nanti.....dan kiamat kecil bagi kita adalah kematian kita....Allah...Allah...Allah...tersentap hati dengar kata-kata Ustaz....

Setiap dari kita pasti melakukan kesilapan...samada kecil mahupun besar....dan kita tak akan mampu untuk memuaskan hati sesiapapun....oleh itu....perbanyakkan mohon ampun dari Yang Maha Esa....perbaiki hubungan dengan DIA....berdoa dan terus berdoa tanpa jemu....yakin dengan Allah...tapi kita yang perempuan ni WAJIB lah tutup aurat sepenuhnya....

Cuba bayangkan kita ni majikan....bagi bonus pada pekerja tapi pekerja kerja sambil lewa....produktiviti kurang....attendance teruk....buang masa....mesti bonus tahun depan ada kesannya...tpi Allah tetap bagi rezeki pada kita....walau kita ingkar dengan suruhan-Nya...walau tak nak solat...walau tak nak tutup aurat....walau tak ada masa pergi dengar kuliah...walau tak sempat bersolat sunat...Allah tetap sayang kita....diberi kehidupan yang bahagia....dikurniakan zuriat dan harta....masih ada kekuatan untuk mencari rezeki....masih ada akal yang sehat untuk berfikir waras.....tapi kita ni manusia....cepat lupa dengan majikan kita....dan bila ada musibah...mula menyalahkan orang sekeliling....Allahu....

Allah tu Maha Penyayang lagi Pemurah dan Maha Pengampun....pintu taubat sentiasa terbuka....semoga Allah beri hidayah pada kita semua....amin.....  

food photos......

Assalamualaikum....

Hari ni kita share food photo je la yer..... :)









Ok....time to cheer up my blog.....yiippppieeeeeee....!!!!!!!!!!!!!!!!!